UX-copy: Små ord som gör stor skillnadEtt par ord kan göra skillnaden mellan en bra och en dålig användarupplevelse. Därför är UX-copy ett välkommet tillskott i UX-världen.

Vad är UX-copy?

Precis som UX-design handlar UX-copy om att skapa ett sömlöst, lättnavigerat och vackert användargränssnitt, men med hjälp av ord snarare än form.

UX-writers jobbar först och främst med microcopy – den copy som hjälper användaren att interagera med ett gränssnitt. Det kan handla om länkar, korta instruktioner, Call To Action-knappar, felmeddelanden och inline validation (de där små raderna som låter dig veta att du inte fyllt i ett formulär på rätt sätt). Copy som skapar en bättre användarupplevelse, helt enkelt.

Små ord som gör stor skillnad

Det som gör skillnad för användarupplevelsen gör också skillnad för konverteringen. Tänk om en ändring på 1-5 ord skulle kunna öka konverteringen på en viss del av din sajt med till 10 % eller 20 %. Hur mycket skulle det motsvara i intäkter?

Skillnaden ligger kanske inte i om din knapp är orange eller grön. Det kan handla om att det står "Beställ nu" istället för "Shoppa direkt" och att det ena ordvalet lockar mer än det andra. Det kan också handla om att formuleringen gör det svårt att förstå vart knappen leder, vilket avskräcker användaren från att klicka vidare. Och som alltid finns det bara ett sätt att ta reda på vad som funkar: testa!

Ny specialist i teamet: UX-writer

Den som jobbar med UX-copy behöver vara kunnig inom en mängd områden. Förutom att vara en vass skribent behöver UX-writern ha koll på allt från designprocessen till sökordsoptimering till mätning och analys. Därför har flera företag börjat anlita dedikerade UX-writers till sitt team – Google, Spotify, Dropbox och LinkedIn är några exempel.

UX-copy + UX-design = ❤

Om UX-design ger din produkt ett ansikte så bidrar UX-copy med dess röst. Varje knapp är en möjlighet att skapa en bättre användarupplevelse, uttrycka ditt varumärkes personlighet och öka konverteringen. Dessutom är det ett bra sätt att få ut det mesta av din design.

Vill du se exempel på hur fantastisk microcopy kan se ut? Kolla då in tinywordsmatter på Tumblr.

Gillar du också UX?

Tveka inte att höra av dig om du behöver tips eller inspiration!

Linnea Strand

2019-04-17

Kategori:Metoder

Hur stark är er innovationskraft?

Test innovationskraft

Med vårt innovationstest får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Liknande artiklar

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner