Glödlampa
Gör som hundratals andra – testa din verksamhets innovationskraft!    Gör testet

Ta reda på vad dina kunder vill ha med Jobs-to-be-doneDe flesta företag bedriver någon typ av innovationsarbete, men att bara vara innovativ räcker inte långt. Det är först när innovationen matchar ett reellt kundbehov som magi uppstår. Ett sätt att skapa den matchningen är Jobs-to-be-done – en metod som hjälper dig att sätta fingret på vad dina kunder vill ha, ofta innan de vet det själva.

Jobs-to-be-done: Sätter kundbehovet i fokus

Jobs-to-be-done bygger på en enkel princip: kunder betalar inte för tjänster och produkter, utan för att få någonting gjort. Eller som Intercom illustrerar det:

jobs-to-be-done design intercom

"Jobbet” är det som din kund vill göra eller uppnå, och de är villiga att betala för den lösning som hjälper dem att utföra jobbet på bästa sätt. Precis som illustrationen visar så är produkten (en skateboard) inte lika intressant som slutmålet (få social bekräftelse, åka korta sträckor osv.) När kunden hittat den bästa lösningen kommer de att återkomma till den även nästa gång de försöker få jobbet gjort.

Din uppgift är att hitta denna lösning och omsätta den i ett värdeerbjudande.

"People don’t want to buy a quarter-inch drill. They want a quarter-inch hole." – Theodore Levitt

Så definierar du ett jobb

Utgå från dina kundinsikter och reflektera på hur dina kunder får jobbet gjort idag. Hur ser processen ut – vilka olika steg behöver de gå igenom för att slutföra jobbet och nå sitt mål? Kan du hjälpa dem att göra det snabbare, lättare eller i färre steg?

Utmaningen är att utgå från det verkliga behovet, och inte från en färdig produkt. Du behöver formulera kundens jobb utan att inkludera en del av lösningen.

Kunden vill
≠ Hitta ett billigare alternativ till taxi
= Ta sig från punkt A till B i tid

När du väl har identifierat det faktiska behovet kan du gå vidare till att analysera vilken lösning du kan erbjuda för att möta behovet på bästa sätt.

Kanske finns det ett särskilt kundsegment som behöver extra hjälp med att utföra jobbet, eller kanske du kan göra något av stegen enklare genom att delegera delar av arbetet till någon annan. Kombinera dessa insikter med exempelvis en Value Proposition Canvas, så får du en riktigt bra grund till att ta fram nya värdeerbjudanden eller förbättra existerande tjänster.

Det här inlägget är en snabbgenomgång av Jobs-to-be-done. På Strategyns hemsida kan du fördjupa dig i hur du får ut det mesta av metoden.

Linnea Strand

2018-09-12

Kategori:Metoder

Hur stark är er innovationskraft?

Gör testet

Med vårt test får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Prenumerera på Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner