Digital innovation - Utmaningen i en digital transformationVi på Invativa arbetar med digitalisering av verksamheter, dvs. hjälper företag att hitta nya digitala affärer. Söker du på termen “digital transformation” får du upp över 21 700 000 träffar på Google. Träffarna varierar mellan robotar, appar, big data, internet of things osv. Den stora utmaningen med en digital transformation är att skapa något nytt som passar just ditt företag, en digital innovation. Vi på Invativa vet att nyckeln till en lyckad digital transformation kommer från digital innovation, därav har vi vår egen modell för att nå detta.

Digitialiseringen är på allas läppar. Företag som Spotify, Über och Airbnb har fullständigt kastat om stora traditionella branscher genom att digitalisera dessa tjänster. I DI digitals artikelFyra av tio bolag saknar digital strategi”, där 2300 av Sveriges mest inflytelserika chefer har intervjuats, slår de fast att ”Svårigheten brukar uppstå när man ska odla fram nya digitala idéer inom bolaget”. Alltså, den största utmaningen inom den digitala transformationen är den digitala innovationen.

På Invativa arbetar vi efter en modell där vi skapar digital innovation. Detta gör vi genom att identifiera kunders och medarbetares drivkrafter samt genomföra bransch- och omvärldsanalyser. Kombinerar vi detta med vår långa erfarenhet av arbete med digital utveckling, renderar detta i flertalet digitala innovationer där du som kund får möjlighet att välja vilken, eller vilka, innovationer som passar dig bäst. De olika digitala innovationerna innefattar antingen en utveckling av det befintliga erbjudandet, utmaning av det befintliga erbjudandet eller så skapas ett nytt erbjudande mot en ny målgrupp.

Digital innovation handlar inte om robotar, artificiell intelligence eller internet of things. Digital innovation handlar om det värde som dina kunder och anställda upplever från en digitalisering. I dagsläget ses digitalisering som ett verktyg till att effektivisera, mer än ett verktyg som skapar kundnytta. Om vi studerar företag som Spotify, Über och Airbnb är det just kundnyttan som gett dessa deras genomslagskraft. Därför måste fokus på din digitala transformation ligga just på kundnyttan.

När du gjort ditt val, vilken eller vilka digitala innovationer som du anser passar ditt företag, tar vi vidare dessa innovationer och validerar dessa. De digitala innovationerna är teoretiska koncept som måste testas. Detta gör vi genom att träffa ytterligare kunder, medarbetare och intressenter, för att sedan arbeta agilt med att bygga prototyper som vi testar på individer och fokusgrupper. När vi uppnått resultat presenteras detta för er så att ni kan välja den digitala innovation som ger bäst resultat och som passar ert företag bäst.

När väl rätt innovation är identifierad bygger vi upp denna och ser till att ert företag anpassas för denna. Vi ser över och diskuterar visioner och missioner, strategiarbete, er organisation, era processer, er infrastruktur, er data och era analyser, ert erbjudande och intäktsmodell, era kontaktytor och självklart era relationer. Allt detta gör vi eftersom en digital transformation inte enbart handlar om IT, utan även innefattar flera delar av er verksamhet. När er nya digitala affär lanseras ska ni i bolaget vara redo för den digitala transformationen.

Processen för digital transformation är tuff och utmanande. Därför är det viktigt att ha en stabil partner med god erfarenhet och kunskap. Vi på Invativa har arbetat med digital utveckling i 20 år och våra samarbeten sträcker sig över lång tid. Vi vet vad ni behöver för att inleda er digitala transformation - svaret är digital innovation.

Om du vill läsa ytterligare om hur du som företag kan ta klivet mot en digital transformation så vill jag tipsa om vårt tidigare inlägg som fokuserar på digitalisering: "Hur kan ditt företag skapa digitala affärer?"

Oscar Sellhed

2016-04-22

Kategori:Metoder

Hur stark är er innovationskraft?

Test innovationskraft

Med vårt innovationstest får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Liknande artiklar

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner