I rådande situation måste vi alla hjälpas åt.  Läs mer om hur vi kan hjälpa just dig.

Bygg smartare med MicroservicesVill du snabbt kunna leverera tjänster som svarar på slutkundens skiftande önskemål? Då kan microservices vara en lösning. Här är en kort introduktion till ett av förra decenniets största arkitekturtrender inom IT.

Vad är microservices?

Microservices (eller mikrotjänster på svenska) är en arkitekturstil där en komplex applikation är uppbyggd av mindre, löst sammankopplade tjänster. Om du till exempel bedriver e-handel så kan en microservice hantera ditt rekommendationssystem, en annan sköter betalningen, en tredje sökfunktionen och så vidare. Tjänsterna kommunicerar via API:er men är i princip oberoende av varandra.

Vad finns det för fördelar?

Microservices är perfekt för dagens företag som behöver korta release-cykler och snabb feedback på de tjänster de utvecklar. Detta är ett av många skäl till att bland andra Amazon, Ebay och Zalando alla har anammat en microservice-arkitektur.

Ofta talar man om microservices kontra monoliter. Monoliten är den traditionella approachen – ett komplext system med en gemensam kodbas. Denna typ av arkitektur innebär att du inte kan uppdatera en tjänst utan att påverka helheten. En enda miss kan alltså leda till att hela tjänsten ligger nere, vilket för i de flesta fall inte är hållbart.

Här är ytterligare några fördelar med en microservice-arkitektur:

Teknikoberoende

Du behöver inte låsa dig till ett programmeringsspråk eller ramverk. Ditt team kan istället välja de ramverk som lämpar sig för den enskilda mikrotjänsten.

Skalbarhet

De olika tjänsterna kan uppdateras och utvecklas efter behov, oberoende av varandra.

Isolerade problemområden

Problem som uppstår i en av de ingående tjänsterna behöver inte äventyra hela systemets säkerhet eller funktionalitet. Detta gör även felen lättare att identifiera och reparera.

Enklare onboarding

Nya utvecklare kan lätt introduceras till en mikrotjänst utan att behöva förstå alla andra tjänster på djupet, vilket leder till snabbare och billigare onboarding.

Utmaningar

Även microservices har svagheter. Dels kan ett stort antal tjänster leda till att systemet blir alltför komplext, vilket är precis vad man vill undvika. Därtill krävs en mogen DevOps-kultur med stark kommunikation mellan utveckling och produktion. För att lyckas med detta måste ledningen ge utvecklingsteamen starkt mandat att fatta beslut kring det de utvecklar. Om detta redan är praxis på ditt företag behöver det inte vara något större problem, annars kan det bli en stor omställning.

Därtill kan den ökade kommunikationen mellan tjänsterna leda till längre svarstider. Du kommer att behöva beakta detta vid designen av dina API:er och aktivt jobba för att undvika flaskhalsar.

Vill du börja bygga?

Allt fler tar steget från monolitiska strukturer till microservices för både nya och existerande tjänster. Men att förändra hela ditt IT-landskap kan kosta mer än vad det smakar. Vad är rätt val för dig? Vi hjälper dig på traven!Linnea Strand

2020-05-27

Kategori:Metoder

Hur ser din digitala affär ut post covid-19?

Konceptstudio

Agera nu - vad är alternativet? Ta ett digitalt pass i vår konceptstudio tillsammans med våra specialister på digitala affärer!

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner