Från och med januari 2020 är Invativa en del av Knowit.  Läs mer

Venture Cup entreprenörer driver digital samhällsutvecklingUnder gårdagen befann vi oss på Trädgårdsföreningen för att bevittna Venture Cups Sverigefinal. Ett fantastiskt bra arrangemang där Sveriges 12 vassaste affärsidéer har sållats fram bland 1000 tävlande idéer och över 1500 deltagande entreprenörer. Finalisterna var en härlig blandning med fokus på allt från E-sport till Biochip. Självklart var den stora trenden som kunde ses genom alla kategorier digitalisering, men vi kan även se ett stort samhällsutvecklingsfokus bland de nya idéerna som dyker upp.

Venture cup är Sveriges största entreprenörskapstävling där entreprenörer från hela landet samlas och både utmanar och hjälper varandra. Grundtanken är enkel - att bidra till ett mer företagsamt Sverige. Jurymedlemmarna som bedömer och sållar ut affärsplanerna är framgångsrika entreprenörer och företagare med stor erfarenhet av vad som behövs för att lyckas i näringslivet. I representationen för finaljuryn kan vi se grundare för företag så som Adlibris, Let’s Deal och Collector Bank, för att nämna några.

Årets vinnare av Sverigefinalen blev företaget BuildSafe, som arbetar med att digitalisera byggbranschens säkerhetskontroller. Dessa kontroller sker normalt via papper och penna, men digitaliseras alltså nu via BuildSafe. Buildsafe menar själva att de besparar mellan 4-6 timmar per kontroll och minskar risken för byggnadsolyckor med över 50%. En intressant affärsmodell som appliceras i en digitalt sett eftersatt byggbransch. Andra spännande affärsidéer som förtjänar att nämnas är Lejonapa som digitaliserat kösystem, Yamzu Esport som byggt upp en digital plattform för E-sportare att mötas på eller Epishine som utvecklat solceller tunna som petflaskor.

Ja, årets deltagare i Venture Cup visar att den svenska start-up scenen är lika bred som den är vass. Vi kunde även se intressanta digitala innovationer med ett stort samhällsfokus. Företaget Aktiv Svenska har gameifierat SFI, de anger att 40% av de som läser SFI idag avbryter sina studier och de bygger nu ett datorspel som ska motverka detta. En annan digital samhällsutvecklare var Luckan som vill erbjuda de unika och fristående butikerna, som oftast finns centralt i städer, en ny möjlighet att distribuera sina varor online och därmed öka sin konkurrenskraft mot de större aktörerna som tar över innerstan. Smartphone Diagnostic Biochip har byggt en möjlighet för läkare att kontrollera patienter på distans utan att dessa behöver komma in på sjukhuset, detta görs enkelt med din smartphone.

Som sagt, Venture Cups Sverigefinal är ett häftigt evenemang med inspirerande entreprenörer som vi rekommenderar alla att hålla ögonen på. Övergripande kan vi se en röd tråd i finalisternas affärsidéer, de flesta byggde på en digital affär. Det intressanta tillägget att många av affärsidéerna tar ett samhällsutvecklingsperspektiv stakar ut en tydlig väg mot framtiden. De digitala affärerna kommer att finnas överallt i framtiden, förståelsen och acceptansen för digitala lösningar kommer bara öka i takt med att Sveriges entreprenörer driver vår samhällsutveckling genom dessa.

Om du vill läsa mer rekommenderar vi Breakits artikel "Tunga tech-personer överens här är Sveriges nästa tillväxtbomb"

Mer om Venture Cup kan du även läsa på deras hemsida: www.venturecup.se

Oscar Sellhed

2016-06-10

Kategori:Digitala Affärer

Hur stark är er innovationskraft?

Gör testet

Med vårt test får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Liknande artiklar

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner