I rådande situation måste vi alla hjälpas åt.  Läs mer om hur vi kan hjälpa just dig.

Spara i aktier som proffsen med Save By BellAktiespararna är en ideell organisation som hjälper sina ca 70 000 medlemmar med ett smart och bra aktiesparande. Aktiespararna erbjuder ett antal olika tjänster, såsom utbildningar och kurser, men också tidningar, föredrag och seminarier. Dessutom erbjuder man sina medlemmar ett aktieanalysprogram, Hitta Kursvinnare, ett hjälpmedel när det gäller att fatta rätt beslut i aktieaffärer. Tillsammans med Naes & Friends och Knowit Invativa kompletterades erbjudandet med en modern app: Save By Bell.

Kundbehov

En ny modern app — för Aktiespararna

Aktiespararna erbjuder tjänster och rådgivning till sina medlemmar. För att ytterligare underlätta för dem, men också för att locka fler yngre intresserade, potentiella aktiesparare, ville Aktiespararna erbjuda en mobilapplikation som kompletterar ”Hitta Kursvinnare”.

I samarbete med Naes & Friends togs ett koncept fram. Tanken var att skapa en app som i realtid signalerar till användarna om när det kan vara dags att köpa eller sälja en aktie baserat på en viss strategi. Appen skall väcka intresse för nybörjare inom aktiesparande, men också underlätta för mer avancerade aktiesparare.

Användaren i fokus

Användaren skulle kunna aktivera bevakning av aktieförändringar på utvalda bolag, enligt förutbestämda strategier. Baserat på dessa kan appen sedan skicka push-notiser till användarens smartphone.

Knowit Invativas lösning

Val av leverantör

För att utveckla appen krävdes en leverantör med rätt team och rätt förståelse för behoven och efter tidigare lyckade samarbeten kontaktades vi på Knowit Invativa.

Vi ville skapa en framtidssäkrad tjänsteplattform för befintliga och kommande tjänster och produkter, samtidigt som appen skulle bli en effektiv varumärkesbyggare för Aktiespararna.

Design och teknik — modern produktutveckling

Ett designarbete i nära samarbete med kund är ofta basen för att ta fram ett gränssnitt som fokuserar på användarnas behov. En referensgrupp som är med från start för att ge kontinuerlig feedback och validering av produkten kvalitetssäkrar att slutprodukten möter marknadens behov.

Arbetet fokuserade också på:

 • En modern, enkel och modulär design med fokus på innehållet och med möjlighet att addera nya funktioner och tjänster över tid.

 • Smidig lösning för att öppna för kompletterande versioner på sikt, t ex en webbaserad version. En s.k. hybrid-app ger en snabb utveckling för flera mobila operativsystem som iOS/Android.

 • Enkel back-office administration som driftar applikationen i en molnlösning med låg totalkostnad.

 • Modulbaserad analysmotor för utvalda strategier, för att lätt kunna komplettera efterhand.

 • Smart API-tjänstelager för externa tjänster och extern dataleverans i realtid.

 • Förbereda för att kunna komplettera med nya funktioner.

Kundteam

Med Knowit Invativas Team-modell har Aktiespararna haft ett dedikerat team som finns tillgängligt för att hantera de utmaningar som uppkommer under resans gång. Teamet ansvarar för att alla roller och specialister som behövs för modern digital produktutveckling finns på plats eller tillgängliga efter projektets behov. Knowit Invativa har över 15 års erfarenhet av att bygga och drifta bevakningstjänster där abonnemangsmotorer, medlemskap, betalningslösningar med mera ingår.

Resultatet

Save by Bell

Applikationen Save by Bell har nu redan en stor mängd användare och har tagits emot på ett bra sätt av Aktiespararnas medlemmar.

I artikeln ”Save By bell – gör småsparare till proffs” på Aktiespararnas hemsida säger Aktiespararnas VD Joacim Olsson: “Save By Bell blir ett nytt verktyg där vi hjälper småsparare att bli mer framgångsrika på börsen. Han fortsätter sedan: "För många sparare är tid ett stort problem, och de tjänster som kan förenkla sparandet gör ofta kunden passiv. Vi vill göra det smidigt att öka sin kunskap om aktiemarknaden, hänga med i vad som händer och samtidigt lära ut mer om några av de bästa/vanligaste modellerna för aktiesparande som finns. Vi tycker att alla förtjänar kunskap så att man själv kan fatta bra beslut."

Strategi och känsla
I applikationen finns det två typer av strategier som man kan följa nämligen fundamentala och tekniska. De fundamentala strategierna bygger på de siffror som bolagen rapporterar och antaganden om hur man tror att bolagens siffror skall utvecklas i framtiden. Medan de tekniska strategierna bygger på bolagets aktiekurs och dess historik och går ut på att försöka komma fram till hur denna kommer utvecklas framöver. Applikationen bevakar marknaden och ger köp- och säljsignaler baserat på utvalda strategier som historiskt sett slagit index och används av de bästa investerarna i världen.

Det var också viktigt att applikationen skulle kännas modern och smart med ett intuitivt gränssnitt. Med aktuell och lättillgänglig information i kombination med enkelhet och användbara tips och trix hoppas man nu förenkla och skapa möjligheter för en ny generation aktiesparare.

Save By Bell

—Appen om svenska aktier som varje dag ger sina användare köp- och säljsignaler i mobilen. Du hittar den i AppStore eller Google Play och den kostar initialt 29 kronor i månaden. Ladda ner appen på Google Play eller i Apples AppStore.

Jenny Wahlqvist

2020-11-25

Kategori:Digitala Affärer

Hur stark är er innovationskraft?

Gör testet

Med vårt test får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

 • Identifiera din digitala affär
 • Förstå dina kunders utmaningar
 • Välj rätt team och kompetens
 • Utveckla kostnadseffektivt
 • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

 • Utveckla en digital produkt
 • Ta fram en lönsam strategi
 • Designa med fokus på UX
 • Identifiera tekniska utmaningar
 • Hitta rätt produktteam
Ladda ner