Glödlampa
Gör som hundratals andra – testa din verksamhets innovationskraft!    Gör testet

Bolagsfakta – nästa steg i framgångssagan RatsitSedan 15 år är Knowit Solutions CoCreate (fd. Invativa) Ratsits och numera även Bolagsfaktas samarbetspartner med fullt ansvar för all IT-utveckling och drift. Vi har träffat Anders Johansson, VD för båda bolagen, för att prata om vårt långvariga samarbete och vilka planer som ligger framåt för Ratsit och Bolagsfakta. Ratsit är idag en väletablerad söktjänst för företag och personer och har över en miljon unika besökare i veckan.  

Så bygger vi Sveriges nya företagssök

I Nodeus-koncernen där Ratsit och Bolagsfakta ingår har man en stor mängd egen företagsdata. Den kunskap och erfarenhet som man samlat på sig under 15 år med Ratsit ville man nyttja för att skapa ett nytt företagssök, bättre än de söktjänster som redan fanns på marknaden.  

 I september 2020 var det dags att lansera den nya tjänsten som fick namnet Bolagsfakta. Utgångspunkten för Bolagsfakta är att bli det största företagssöket i Sverige och väl där kommersialisera sidan. Bolagsfakta kommer att använda sig av samma strategi som man haft för Ratsit, det vill säga att vara lyhörd för vad användarna efterfrågar och att utveckla spännande produkter för sin målgrupp.  

 - Jag tror att denna resa kommer att gå snabbare mot målet då vi redan nu efter bara ett år fått en flygande start, säger Anders Johansson.  

En långvarig relation

- Vi har arbetat tillsammans i 15 år så vi känner varandra väl. Vi har en modell som bygger på att Knowit Solutions CoCreate har totalansvaret för all IT såsom teknikval, design, SEO, utveckling, support och drift under egen planering, berättar Anders. 

- Jag sätter upp visioner, riktlinjer, ramverk och ett övergripande tänk kring affären och vilka delar som ingår och vad det får kosta och inom den ramen har Knowit Solutions CoCreate ansvaret att leverera. Det är så vi arbetat tillsammans i 15 år och det är även så vi arbetat fram Bolagsfakta, säger Anders.  

Förtroende i med- och motgång

Grundförutsättningen för en bra relation är ett ömsesidigt förtroende, att man vill varandra väl och att man ställer upp för varandra i med och motgång, säger Anders. Långsiktigheten i samarbetet är jätteviktig så båda parter vågar investera var för sig för att nå målet.  

 I Knowit Solution CoCreates fall har denna långsiktighet lett till att vi vågat satsa på nya lösningar som leder Ratsit och Bolagsfakta framåt. Det är helt klart ett lyckat teamwork som gör att vi står där vi står idag, säger Anders. Bolagsfakta har funnits i drygt ett år och har redan 200 000 unika besökare i veckan. 

Flexibla och självgående

För att möta Ratsit och Bolagsfaktas IT-behov har vi skapat ett flexibelt och självgående arbetslag med kompetenser inom systemförvaltning, drift, projektledning, webbdesign och systemutveckling, berättar Mikael Brander, en av våra duktiga systemutvecklare som har varit med i teamet runt Ratsit och Bolagsfakta i många år. 

- Vårt arbetssätt gör att Ratsit och Bolagsfakta kan fokusera på sina kunder och tryggt lita på att systemen förvaltas och utvecklas löpande. Då arbetslaget hanterar både den dagliga driften och nyutveckling skapas förutsättningar för hållbara och smarta tjänster. Vi arbetar nära Ratsit och Bolagsfakta och detta gör att nya idéer och förbättringar når kunderna snabbt, säger Mikael.  

Framtiden ser ljus ut

Anders ser mycket positivt på framtiden och säger att Bolagsfakta skall vara en etablerad och lönsam aktör inom företagssök inom 5 år. Detta betyder att man skall ha en trafik på över 500 000 unika besökare per vecka och ett intressant utbud av digitala produkter och tjänster som bygger på egen data.  

- Jag har varit i den här branschen i 15 år och det är inte många som besitter den långa erfarenheten. Enligt mina ögon är Bolagsfakta ett mästerverk utifrån alla aspekter och trafikutvecklingen talar för sig själv. - Det är riktigt bra marscherat så vi har helt klart vind i seglen, avslutar Anders. 

Anette Morsten

2021-12-14

Kategori:Digitala Affärer

Hur stark är er innovationskraft?

Gör testet

Med vårt test får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Prenumerera på Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner