Apple fortsätter öppna upp för digitalisering av vårdsektornSå var det dags för årets första Apple event. De personer som förväntade sig stora nyheter blev nog en aning besvikna. En mindre iPhone, en mindre iPad pro och nya armband till Apples klockor. Nej, inga nyheter som fick en att hoppa ur soffan direkt. För oss som är intresserade av digitalisering fanns det dock ett område som var mer spännande, CareKit.

Tim Cook inledde sitt anförande inför en fullsatt Apple town hall genom att lite kort adressera ämnet som varit en het potatis i några veckors tid, Apples protester gentemot FBI. (För er som missat detta helt rekommenderar jag denna artikel). Ett känsligt ämne som inte gick att undvika, men fokus flyttades snabbt vidare till Apples hållbarhetsarbete för att sedan komma in på ämnet Apple health.

För ungefär ett år sedan lanserade Apple vad de kallar för ResearchKit. ResearchKit är ett open source ramverk som de skapade för att ge forskare och läkare tillgång till ett verktyg som kan skapa appar för medicinsk forskning. En digital innovation som har visat sig väldigt lyckosam. Flertalet av de studier som Apple släppte fick tiotusentals deltagare och blev bland de största som historiskt sett har genomförts inom sina områden. Bland annat så öppnade denna digitalisering upp möjligheten för den största parkinsonstudien någonsin och detta lyckades åstadkommas på mindre än 24 timmar (Källa: Apple). ResearchKit har öppnat upp två nya möjligheter för forskningsindustrin. Dels skala - desto fler personer en studie når ut till desto skarpare blir resultaten. Dels geografisk räckvidd - tidigare har nämligen forskningen som genomförts ofta varit begränsad till universitetets närområde. Med hjälp av denna digitalisering kunde nu forskare nå fler personer än tidigare i en ny geografisk dimension.

Den nya spännande digitala innovationen som Apple släppte idag var CareKit. CareKit är ytterligare ett open source ramverk som är byggt för att människor ska kunna få ta del av data angående sin egen hälsa. Ett exempel som tas upp är samarbetet tillsammans med Texas Medical Center som har digitaliserat uppföljningen av rehabiliteringsprocessen vid svårare operationer. I detta fall har Texas Medical Center skapat ett hälsokort som ”gameifierar” rehabiliteringsprocessen. Här kan du fylla i dina dagliga symptom, dina genomförda övningar och få en tydligare bild av din utveckling. Denna information kan du sedan dela med både nära och kära men även med din läkare så att denne kan följa din utveckling. Denna typ av digitalisering skapar möjligheter för läkarna att bättre individualisera rehabiliteringsprocessen.

Att vårdsektorn kan ha stor nytta av digitalisering är uppenbart. Ett företag i Sverige som har legat långt fram i denna utveckling, och som även vi på Invativa samarbetat med, är Appva. Appva har utvecklat ett medication and care support system som riktar sig primärt mot äldreomsorgen där Appva vill bidra med "rätt insats i rätt tid utav rätt person". (Mer info om Appva). Utöver Appva ser vi i Sverige att flera företag är med och driver denna utveckling. Än så länge så fokuserar digitaliseringen framförallt runt hur mötet med läkaren kan förenklas och digitaliseras. Men med digitala innovationer så som CareKit öppnas nya möjligheter upp för den digitala utvecklingen av vårdsektorn. Ju mer möjligheter till digital innovation som skapas, desto större blir förändringsbenägenheten. I och med open source ramverk så som ReserachKit och CareKit ser vi att digitaliseringen av vårdsektorn precis bara har börjat.

Oscar Sellhed

2016-03-22

Kategori:Digitala Affärer

Hur stark är er innovationskraft?

Test innovationskraft

Med vårt innovationstest får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

Liknande artiklar

Prenumerera på Invativa Insikter

Bli en del av ett växande nätverk av beslutsfattare och doers! Få utvalda tips, artiklar och inbjudningar till events som hjälper dig utveckla din digitala affär. När du prenumererar godkänner du att vi får mejla dig enligt vår integritetspolicy   (vi lovar att inte spamma dig).

Så kommer du igång med digitala affärer

Läs våra e-böcker och få handfasta tips på hur du kan utveckla din verksamhet med hjälp av digitala affärer.

Vägen till din digitala affär

  • Identifiera din digitala affär
  • Förstå dina kunders utmaningar
  • Välj rätt team och kompetens
  • Utveckla kostnadseffektivt
  • Lansera snabbare
Ladda ner

Från hisspitch till MVP

  • Utveckla en digital produkt
  • Ta fram en lönsam strategi
  • Designa med fokus på UX
  • Identifiera tekniska utmaningar
  • Hitta rätt produktteam
Ladda ner